Postoji više vrsta maltera za malterisanje

Postoji više vrsta maltera za malterisanje

Tipovi maltera za ručno i mašinsko malterisanje

malterisanje rucno

1.      Gipsani malter

2.      Krečni malter

3.      Gipsano-krečni malter

4.      Cementni malter

5.      Produžni malter

Gipsani malter – je mešavina jednog dela građevinskog gipsa i drugog dela peska uz dodatak vode.

Ovaj malter se ne koristi za zidanje već samo za malterisanje. Najčešće se upotrebljava za saniranje nekih nepravilnosti na unutrašnjim zidovima. Pošto gips upija vlagu iz vazduha koristi se pre svega u zatvorenim i suvim prostorijama.

Krečni malter – se koristi i za zidanje i za malterisanje. Ako se upotrebljava za zidanje zidova od cigala pravi se od jednog dela hidriranog kreča i 3 ili 4 dela peska. Kada nam treba malter za malterisanje pravimo ga u odnosu jedan deo kreča i 1 ili 2 dela peska. Ovi malteri nisu preterano čvrsti, te se pri štemovanju lako skida malter pretvarajući se u prašinu.

Gipsano-krečni malter – se pravi od jednog dela kreča, jednog dela gipsa i 3 do 4 dela peska uz dodatak određene količine vode. Količina vode nigde nije precizno definisana, jer količinu vode određujete vi, u zavisnosti od gustine maltera koju želite da postignete. Koristi se da bi se napravile izuzetno glatke površine unutrašnjih zidova.

Cementni malter – dobija se tako što se pomeša jedan deo cementa i 3 do 4 dela peska uz dodatak adekvatne količine vode. Cementni malter je pogodan za korišćenje u vlažnim prostorijama jer to ne utiče na njegovo učvršćavanje. Ovakav malter je velike čvrstoće i nepropustan je za vodu, i koristi se za zidanje i u letnjim mesecima, a pri velikoj vrućini neophodno ga je zalivati vodom da ne ispuca. Cementni malter počinje se učvršćavati za 15-30 minuta, tako da je neophodno brzo raditi i ne mešati velike količine maltera.

Produžni malter – se dobija dodavanjem kreča cementnom malteru. Ova smesa produžava vreme vezivanja i time se lakše obrađuje. Dobija se mešanjem jednog dela cementa, 2 dela kreča i 6 delova peska. I u toj kombinaciji se koristi za zidanje pregradnih zidova od siporeksa, a može se koristiti i kombinacija 1:3:9 za pregradne zidove od šupljih blokova. Ovaj malter se primenjuje i za spoljašnje i za unutrašnje radove. Podnosi i nanošenje u vlažnim prostorijama.